Finalpoint - Optiikkahuolto ohjeita

 

 

FINALPOINT – OPTIIKKAHUOLTO – HYVIIN NÄKYMIIN

Männistönkatu 16 B 18, 70500 Kuopio, p. 040-5123141, jari.pulkkinen@finalpoint.fi

 

                                                   ETUSIVU   TUOTTEET JA PALVELUT   YHTEYSTIEDOT

 

OHJEITA

 

1.    Katselukiikarin tarkennusohjeita

 

- Säädä ja levitä kiikari omille silmille sopivaksi

- Vasen silmä auki (oikea kiinni) ja säädä teräväksi matka etäisyyssäädöstä, joka usein keskellä.

- Oikea silmä auki (vasen kiinni) ja säädä tarkennus teräväksi oikean silmän okulaarista. Joidenkin molemmissa okulaareissa oma säätö ja joissakin oikeassa lisäksi suurennossäätö, joka tulee olla tarkennettaessa suurimmalla.

- On myös kiikareita, joissa käyttäjäkohtaisia säätöjä ei ole lainkaan, ne vaativat usein lähes +/- 0 näkökyvyn. Kalleimmissa kiikareissa voi säädöt olla samassa säätönupissa ulos/sisään napsauttaen keskiakselin päässä. Ne ovat myös äärimmäisen herkkiä kulumiselle ja kolhuille.

- Tietyissä malleissa säätö on kummassakin okulaarissa erikseen. On myös kiikareita, joissa säätö on keskiakselilla, mutta se on kaksitoiminen. Ulos vetäen ja sisään painaen napista eri säätötoiminto. Tämä malli on eritäin herkkä särkymään.

- Hienosäädä kiikarin leveys, jotta kuva näkyy pyöreänä.

- Nyt pitäisi näkyä ja etäisyyssäädöstä hienosäädetään näkymän terävyyttä eri matkoille. Jos kuva näkyy kahtena tai sumuisena, on kiikarissa jotain vikaa ja se kaipaa huoltoa sekä säätöä. Pidä kiikari kuivassa paikassa varsinkin kesällä lämmityskauden ulkopuolella. Ilmankosteuden kuivaukseen silica kuivatuspusseja säilytyslaatikkoon. Joissakin parhaissa veneily- ja merikiikareissa sekä kaukoputkissa on silicapussit rungon sisällä, poistamassa kosteutta.

- Jos kuva näkyy kahtena on kiikari säädettävä huollossa uudelleen tai osia irti tai runko vääntynyt tai muuta.

- Mikäli tarkennus ei onnistu molempiin putkiin yhtä aikaa, on silloin huollossa säädettävä putkien säätöjen synkronointi.

- Nykyaikaiset kiikarit ovat usein muovisia rungoltaan ja lisäksi on kumia, terästä, messinkiä, alumiiniseoksia sekä lasia samassa paketissa, joten kuvan säätö menee helposti pois paikoiltaan lämmöstä tai tärinästä tai kolhusta. Aivan pienimmät kiikarimallit esim. 8x20 tai 8x24, joita on lähes jokaisella merkillä ovat kätevän pieniä, mutta valmistustekniikka on monesti liimaamalla tehty kertakäyttöinen, eikä esim. puhdistaminen tai prismojen säätö ole mahdollista.

- Silmän pään uloimpien okulaarilinssien pinnoitteet ovat erittäin herkät pinnoitevaurioille, joka vaikuttaa merkittävästi kuvanlaatuun. Mikäli pinnoite on hankautunut pilalle, ainut korjausvaihtoehto on uudet linssit. Pinnoitteen vioittaa hiekkaisena hankaaminen tai esim. suksivoidetta rukkasessa tai sormessa, jolla pyyhkäisee linssinpintaa.

- Osassa kiikareita on sallittu käyttölämpötila sekä ilman kosteus ilmoitettu käyttöohjeessa, esim. lämpötila +50 ja -10 asteen välillä ja ilmankosteus max. 75%.

 

 


 

2. Kiikaritähtäimen käyttö-, asennus- ja kohdistusohjeita

 

a)     Ensin aina suurennos suurimmalle, jos suurennus säätöinen malli (esim. asteikko 2,5-15x).

On myös kiinteällä suurennoksella olevia tähtäimiä, esim. 4x32. Kiinteän suurennoksen tähtäin voi olla käyttöalueeltaan paljon laajempi, (parhaissa jopa 10-300m), kuin suurennussäätöinen, koska linssimäärä on pienempi ja optiikan laatua heikentävä vaikutus siten pienempi. Tähtäimen käyttö on taitolaji, ei voima- eikä uholaji, muuten edessä on vain täystuho

 

b)     Sitten silmän pään okulaarista ristikko teräväksi, kunkin omalle näkökyvylle, kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa ja vireystilassa. Okulaarilla terävöitetään vain ja ainoastaan ristikko teräväksi suurennos suurimalla, ei kuvaa. Jos lukitus, lukitse vain kevyesti. Uusi säätö olosuhteen muuttuessa ja 4h välein käytön aloituksesta. Yleensä okulaaria pyöritetään myötäpäivään kiinni suuntaan likinäköisillä ja ikänäköisillä vastapäivään auki suuntaan. Mikäli säätövara loppuu on syytä hakeutua ensisijaisesti silmälääkärille tai tehtävä huollossa muutoksia tähtäimen rakenteeseen.

c)     Sen jälkeen voi kuvan tarkentaa kohteeseen matkasäätöisissä malleissa matkasäädöstä ja suurennosta muutella tämän jälkeen suurennossäätöisissä tähtäimissä. Kiinteäsäätöisissä kuva on tarkennettu valmiiksi esim. 65-200m käyttöön.

Jos matkasäätöinen malli (asteikko esim. 10m, 25m, 50m, 100m, 200m, 300m ja ääretön ∞ kahdeksikon näköinen vaakatasossa). Nimitän matkasäädöksi, eikä parallax säädöksi, koska matkasäätöönkin säädetään parallax kohdalleen asteikon mukaan tai kilpakäytössä käyttötarpeen mukaan. Matkasäätö sijaitsee useimmiten etulinssin ympärillä, eturungossa tai vasemmalla sivulla tornien vieressä. Kiinteäsäätöisissä matka on säädetty tehtaalla useimmiten 100m ruutiasekäyttöön, jolloin käyttöalue on hyvänlaatuisissa tähtäimissä n. 60-200m ilman merkittävää parallax virhettä, eli heittoa ei ole yli ristikon keskipisteen peittoalueen. Ristikon keskipisteen peittoalue normaalisti n. 1,5cm-4cm riippuen suurennoksesta ja tähtäimen rakenteesta

Jos ristikkoa ei saa teräväksi ja/tai kuva sumuinen on tähtäimessä jotain säädettävää tai korjattavaa tai näkökyvyn takia on tehtävä muutoksia tähtäimeen tai turvauduttava optikon apuun. Myös kaverilta voi kysyä mille näyttää hänen mielestä. Kunhan muistaa säätää ensin ristikon oikein teräväksi okulaarilla.

Mitä lyhyempi tähtäin, isot suurennokset ja linssit, sitä tarkempi on tähtäin okulaarin oikealle säädölle sekä herkkä kulumisesta aihetuville häiriöille. Mikäli ristikko sijaitsee tornien alla tähtäimen sisäputken etuosassa tasolla 1, muuttuu ristikko suurennoksen mukana samassa suhteessa, jolloin ristikon peittoalue pysyy yleensä vakiona riippumatta suurennoksesta. Ristikon sijaitessa takaosan okulaaripäässä sisäputkea tasolla 2, muuttuu ristikon peittoalue yleensä riippuen suurennuksesta, koska ristikko pysyy vakiona ja suurennos muuttaa kuvan kokoa.  Tasolla 2 olevia ristikoita muutellaan säädettäväksi ennakkopisteristikoiksi mm. erilaisiin riistamaalilajeihin. Tähtäimen suurennossäätöä muutettaessa, siirtyvät tähtäimen sisällä olevat suurennossäädön linssipakat eteen ja taaksepäin putken sisällä. Yleensä mitä suurempi suurennos, sitä kauempana silmästä on suurennossäädön linssipakat. Tähtäimen sisällä olevat linssit ovat yleensä varsin pieniä, n. 3-20mm kokoisia, joten isosta okulaarilinssistä katsoen voi kuvan reunoille tulla näkyviin mustalle näyttävä rengas suurennossäätöä kääntämällä, mutta se korjaantuu silmän etäisyyttä okulaariin muuttamalla.  Eli jos katsoo vaikka normaalisti silmälaseilla, eivät sangat juuri häiritse näkökenttää, mutta jos lasit siirretään vaikka 10cm päähän silmistä sangat peittävät näkökenttää.

Tähtäin on mekaaninen laite, joten muovi, metalli ja lasipölyä syntyy tähtäimen sisään. Pian sitä alkaa näkymään näkökentässä, vaikka tähtäinten sisällä on optista rasvaa sitomassa pölyä ja linssipinnoitteet hylkivät likaa. Itse ristikko on usein kaikkein herkin keräämään pölyhiukkasia ja ne näkyvät näkökentässä. Erikoisesti nykyään yleistynyt lasi- tai muoviristikko, johon ristikon kuva on etsattu ja valollisissa tyhjiöreikä tehty keskelle, johon valopiste heijastuu, on herkkä vetämään hiukkasia puoleensa.  Huolto on ajankohtaista yleensä 1-3v kuluttua tai olosuhteista sekä käytöstä riippuen vuosittain tai useammin. 

Saman ristikon keskialueen peittoalue voi vaihdella 1cm peitosta 14cm peittoon 100 päässä tai 1mm peitosta 14mm peittoon 10m päässä, riippuen tähtäimen rakenteesta.

Yleiskäyttöiset ilma-aseiden omat pakettitähtäimet on säädetty useimmiten 23m matkalle, jolloin käyttöalue n. 12-30m. Kiinteäsäätöisessä 4x32 tähtäimessä parallax tarkennus on usein säädetty 23m matkalle, mutta käyttöalue laajempi n. 10-40m ilman merkittävää parallax virhettä.

Ruutiasekäyttöön tehdyt tähtäimet ovat yleensä aina säädetty tehtaalla 100m matkalle ja käyttöalue ilman matkasäätöä on 65-200m ilman merkittävää parallax virhettä, eli ei yli ristikon keskiosan peittoalueen.

Ilman suurennosta olevissa tähtäimissä parallax 100m säädettynä, voi käyttöalue olla hyvälaatuisissa, jopa 10-300m ilman merkittävää parallax virhettä. Huollossa tähtäimen parallax säätö voidaan tarkentaa haluttuun matkaan tai säätää kohdalleen, jos se on syytä tai toisesta virheellinen. Silloin usein syynä itse availtu tähtäin. Ilman valoa olevissakin tähtäimissäkin voi nykyisin sallittu käyttölämpötila olla enintään +50 ja -20 välillä sekä ilman kosteus max. 75%. Eli älä jätä suoraan auringon paisteeseen eikä koviin pakkasiin.

Suomessa ilmankosteus on usein yli 80%, joten aina läpi vuoden säilytyskaapissa silica ilmankuivaus pussit tai kissan hiekkaa tennissukkaan läpi vuoden. Yleensä uuden tähtäimen laatikossa on yksi silica pussi, kiinnitettäväksi vaikka kuminauhalla tähtäimeen säilytettäessä ja asekaapissa on jopa useita isoja silica kosteudenpoistajia. Ne on tarkoitus pitää säilytyskaapissa läpi vuoden. Muuten metalli kondensoi kosteutta, joka vapautuu sitten syksyllä lämpötilan muutoksissa huuruksi, kuin auton tuulilasi. Huurtuminen johtuu vain harvoin vuodosta tähtäimen tiiveydessä.   

d)     Valopisteellisiä tähtäimiä on lukuisia erilaisia ja niissä on omat ongelmansa, kytkimissä, optiikassa, valolähteessä, johdotuksissa, säädöissä sekä osoitustähtäinten heijastusnäytössä. Valo ei välttämättä näy lainkaan auringon valossa ja näkökyky voi rajoittaa pienen valopisteen havaitsemista. Ikänäkö ja kaihileikkaus sekä mykiön vaihto voivat muuttaa näköä merkittävästi tai mykiössä on optinen virhe, jonka takia näkyy tähtiä ja useita pisteitä. Suurella valoteholla voi ehjänkin tähtäimen valopiste loistaa tähden näköisenä. Tarkoitus on käyttää valopistetähtäimiä hämärässä ja tummaa kohdetta vasten. Joten valotehot ovat yleensä pieniä. Auringon paisteessa ei välttämättä näy valopiste kaikissa tähtäimissä lainkaan. Esim. Aimpoint tai heijastusnäyttöisissä Docter Sight, Noblex Sight ja Bushnell First Strike osoitintyyppisissä tähtäimissä, ei useimmiten ole lainkaan suurennoksia tai optiikkaa. Elektroniikkaa sisältävien tähtäinten (kuten Burris Ballistic Laser Scope) käyttöohje on syytä lukea huolella, koska sallittu käyttölämpötila voi olla esim. -10 ja +50 väillä ja säilytyslämpötilakin enintään -25 ja +70 välillä sekä ilman kosteus alle 78%. Osassa valopistetähtäimiä on nykyisin turvakytkimiä, jotka estävät liian pimeässä käytön, eli valo sammuu illan pimentyessä tai tähtäimen liian suuri kallistuskulma ylös tai alas sammuttaa valon. Valo voi kytkeytyä itsestään pois päältä vaikka kyttäystornista liian alaviistoon kulmaan ammuttaessa tai ammuttaessa yläviistoon puun latvaan. Tutustu siis aina ennen käyttöä tähtäimen käyttöohjeisiin.  Myös illalla tuvassa katsellessa, on syytä muistaa, että valo voi sammua olosuhteiden takia tai katsottaessa putken läpi yläviistoon kattoon.

 

e)     Ensisijainen metsästysaseen karkeakohdistus säkin päällä, torneihin koskematta (tornit säätövarojen puolivälissä tai säädetty yleensä tehtaalla tai huollossa ristikon optiseen keskipisteeseen), rihlaus ja ristikon keskipiste 40x40cm alueelle 100m päässä olevaan maaliin. Vasta sitten kohdistuslaukaukset 3kpl, tauko, osumien tulkinta ja hienosäätö sivu ja korkeussäädöstä. Ei yhden napsun siirtoja, joka laukauksella.  Kolmen sarjoissa kohdistus ja harkiten siirto, jos tarve siirtää esim. 3 napsua niin siirrä vaikka 6 ja palaa kolme takaisin. Näin asettuu säätö parhaiten paikoilleen. Tornien säätövara on useimmissa tähtäimissä enintään 1-3 kierrosta optisesta keskipisteestä tai säätövarojen puolivälistä. Myös suurennos vaikuttaa säätövaraan. Pienellä suurennoksella 1,5-6 näkökenttä voi olla jopa useita metrejä. Suurilla suurennoksilla esim. 24-32 on näkökenttä joitakin senttejä tai kymmeniä senttejä. Mikäli käyttää suuria suurennoksia on muistettava tornien säätövaran rajallisuus. Väkisin vääntämällä torneja säätövara ei kasva, vain tuhoaa tähtäimen.

 

f)       Osumien vaeltelun syy voi löytyä panoksista ja aseen rihlauksen noususta. Esimerkiksi .308 piipun rihlauksia on ainakin 7” -12” tuuman nousulla, eli kun rihlaus pyörähtää täyden kierroksen. Mikäli aseesi on harvalla nousulla 11”-12” ja hankit lyijyn korvaavia luoteja, jotka ovat usein pidempiä riittävän painon saavuttamiseksi, ne eivät vakaudu lainkaan. Tai sitä voi yrittää korjata latauksen määrää lisäämällä, jos on tilaa.  Voi siis olla, että et saa 100m päästä 1x1m tauluun yhtään osumaa tai luoteja on mennyt poikittain tauluu. Ongelmatilanteissa kannatta kohdistus suorittaa lyijy luodeilla tai hankkia ase, jossa piipussa on tiheämpi nousu.

g)     Myös aseen kallistaminen voi vaikuttaa osumiin merkittävästi. Aseen kallistuessa myös osumapisteen säätö voi tässä tapauksessa vaikuttaa sekä sivu- ja korkeussäätöön.

 

h)     Ilma-aseeseen tai pienoiskivääriin asennettava kiinteällä matkasäädöllä oleva tähtäin on varmistettava aina erikseen mille matkalle se on säädetty tehtaalla. Tarkista asettamalla tähtäin säkin päälle (muista okulaarilla ristikon tarkennus suurennos suurimmalla ensin) ja laita maali haluamaasi matkan päähän ja heiluttele päätäsi sivu- ja korkeussuunnassa n. 1cm liikkeillä, jos ristikon keskipiste pysyy paikoillaan asetetussa kohteessa, on tähtäin sopiva ko. matkalle. Jos ristikko vaeltaa kohteesta pään liikkeiden mukana tai pakenee, on tähtäin säädetty jollekin toiselle matkalle tai jotain vikaa tähtäimessä. Tähtäin voidaan säätää uudelleen huollossa haluttuun matkaan esim. ilma-ase yleiskäyttöön 15-23m, jolloin käyttöalue on parhaimmillaan n. 10-25m ilman merkittävää parallax virhettä. Edullisin GAMO LC 4x32 WR tähtäin on säädetty tehtaalla yleensä kiinteästi yleiskäyttöalueelle 12-25m, tästä muovisesta ilma-asetähtäimestä matkasäätöä ei voida muuttaa lainkaan tehtaan asetuksista rakenteen takia. Jos käytät tällaista tähtäintä yli käyttöalueen esim. 10m matkalle tulee heittoa noin helposti 2-5cm. Metallirunkoisista malleista eteenpäin tähtäimet ovat säädettäviä ja huollettavia. Normaalisti ne on säädetty tehtaalla ns. yleiskäyttöön ilma-aseella 12-30m matkalle. Huomioi myös ristikon langan peiton paksuus ristikon keskellä, joka voi peittää yllättävän paljon maalista. Kilpakäyttöön ilma-aseen tähtäin säädetään 10m, jolloin käyttöalue on enää vain 9-11m, jos siinä ei ole matkasäätöä. Tästä johtuen suositeltavaa on hankkia kilpakäyttöön ja useita matkoja silmällä pitäen aina matkasäätöinen malli. Kilpakäytössä ilma-aseiden lähtönopeus on vain n. 170-180m/s ja osumat ovat tarkkoja 10m matkalle. Monien tehokkaiden ja suosittujen harrasteaseiden lähtönopeus on jopa yli 300m/s, eli haulikon tasoa. Myös 4,5mm porauksen lisäksi on isompia kuten 5,5mm sekä 6,35mm. Tällaiset aseet vaativat parhaat ja laadukkaimmat panokset mitä löytyy, jotta osumat tyydyttävät esim. RWS Maisterkugel, joista on usein erikseen myös pistoolinpanokset, jotka eivät ole suositeltavia kivääriin. Huonolaatuisilla panoksilla osumat heittävät helposti 10-50cm 25m matkalle, kuten Buffalo räiskintä panokset, jotka eivät ole tarkkuus ampumiseen tarkoitettuja. Myös tähtäimen tornien naksut voivat joskus antaa periksi kovaa rekyyliä. Jos tällaista sattuu, voidaan useimmiten tornin naksuja tiukentaa.  Mikäli korkeus- ja/tai sivusäätö jäävät kauaksi maalista, on turha vääntää tähtäimen säätöjä yli säätövarojen. Se vain tuhoaa tähtäimen. Vika voi olla aseen piipun vääntymä, viallinen äänenvaimennin tai väljä piippu tai tukki ottaa piippuun väärästä kohtaa, jne... Erikoisesti kaksiosaisen jalan ja pikajalkojen korkeuksien kanssa on oltava tarkkana, ettei jää kantamaan jostakin ja tulee välystä vaikka ruuvit ovat kiinni. Tähtäimen keulaosaa on suojeltava kolhuilta, jos kopsahtaa johonkin voi runko vääntyä helposti tai menee kokonaan poikki. Mikäli ilma-aseen piippu lipsahtaa kädestä jousiviritystä suoritettaessa on piipun vääntyminen enemmän kuin todennäköistä ja osumat alkavat mennä reippaasti ylös. Uusi ilma-ase vaatii vähintään 100 laukausta, jotta tehtaan rasva palaa pois piipusta ja sylinteristä. Savu ja räjähtävä ääni on usein merkki syttyneestä rasvasta, jolloin osumat eivät ole tarkkoja. Älä käytä koskaan ruutiaseen ase-öljyä nykyisissä ilma-aseissa, varsinkaan sylinteriin tai laita öljyä koskaan tähtäimeen.  Samat jalat eivät välttämättä sovellu 100m ja 10m käyttöön, koska tähtäimen korkeussäätövara ei riitä.

i)       Pienoiskiväärin esim. .22 tähtäin ja jalat säädetään tai työstetään usein 25 tai 50m matkalle sopivaksi. 17HMR tyyppisen aseen lähtönopeus on niin suuri, että lentorata on lähes suora 50-100 välillä. Eli 50m kohdistetulla aseella osumat ovat yhtä tarkkoja 100m matkalle.

 

YLEISTÄ 

 

Matkasäädön eli Paralaxin varmistus tähtäimestä; laita tähtäin ja/tai tähtäimellä varustettu ase tukevan pöydälle ja/tai säkin päälle, älä koske sen jälkeen tähtäimeen tai aseeseen. Heiluttelemalla päätä okulaarin edessä n. 1cm liikkeillä sivuille, ylös ja alas pitäisi ristikon keskipisteen pysyä paikoillaan halutun matkan päähän maalin katsottaessa. Mikäli ristikon keskipiste heiluu kohteesta pään liikkeiden mukaan, on matkasäätö säädetty eri matkalle tai jotain muuta vikaa tähtäimessä. Aivan okulaarin äärilaidoilla tulee pientä heittoa, johtuen linssien kuperuudesta. Muistithan tässäkin tapauksessa ensin ristikon terävöinti okulaarin säädöllä omalle näkökyvylle, suurennos suurimmalla.

 

Markkinoilla on myös ns. parallax vapaita osoitintähtäin malleja kuten Aimpoint., Docter sight, Noblex sight, Meopta Meosight, Tasco ProPoint, BSA RD42, Leupold Micro sarja, jne… joissa ei ole välttämättä mitään optiikkaa tai suurennoksia. Soveltuvat siis käytettäväksi kaikille matkoille, ilman parallax virhettä tai lisätähtäimeksi esim. normaalin tähtäimen kanssa, jos käyttömatkat ovat poikkeuksellisen lyhyitä.    

 

Optisissa tähtäimissä kuva on terävä usein vain suurennokseen 9-12 asti ja sen jälkeen kuva alkaa sumentua. Vain laadukkaalla optiikalla varustettu tähtäin toimii isoilla yli 12 suurennoksilla. Mitä lyhempi tähtäin, sitä herkempi se yleensä on optiikan vääristymille. Halvoissa tähtäimissä voi olla 3-9x suurennoksen linssit, mutta viritetty tehtaalla jopa 18-36x kertaiseen suurennokseen, jolloin kuva on aika sumuinen yli 12 suurennoksella.

 

Vältä koskemasta uuden tai huolletun tähtäimen korkeus- ja sivusäätöön ennen jalkaan asentamista sekä karkeakohdistusta. Tähtäin on yleensä keskitetty optiseen keskipisteeseen tai säädä itse korkeus- ja sivusäätö keskivälille säätövaroja. Pyri aina tekemään karkeakohdistus pelkillä jaloilla ja säätöpaloilla, ruutiaseissa rihlaus ja ristikon keskipiste 40x40cm alueelle 100m päässä olevaan maaliin (ei tuvassa tai takapihalla muutaman metrin päähän).  Käytettäessä laser valoa rihlauksessa on valo ensin säädettävä kohdistetulla aseella ja merkittävä tarkasti esim. klo 12 merkintä, jotta se on varmasti samoin kuin säädettäessä kohdalleen ja muistettava edelleen tehdä kohdistus 100m päähän eikä tuvan seinään. Muuten osumat ovat helposti reilun metrin yli taulusta. Ilma-aseissa karkeakohdistus esim. 10m matkalle 4x4cm alueelle, mahdollisimman keskelle. Karkeakohdistus voidaan tehdä myös ampumalla 3 sarjoja ja säätämällä tai työstämällä jalkoja. Näin säätövara riittää hienosäätöön kiikaritähtäimellä. 10m matkalle asennettaessa tähtäimen jalat on oltava korkeus säädettävät tai takimmaisen jalan alle tarvitaan usein korotusta tai etumaiseen madallusta, jotta säätövara riittää. Taitava säätäjä voi rihlauksen ja ristikon keskipisteen jalkasäädön jälkeen jo hienosäätää sivu- ja korkeussäädöllä mahdollisimman keskelle. Tuloksena usein alle 15cm heitto 100m päässä. Vasta sitten kohdistuslaukaukset 3 kpl (sarja), tauko, osumien tulkinta ja hienosäätö torneilla. Useimmiten ilma-aseen tähtäimen jalkaa joutuu korottaman takaa, jotta säätövara riittää.  Usein ilma-aseen jalassa on korkeussäätö kierrettävässä rekyylitapissa, toimii samalla avaimella kuin jalan muut torx ruuvit. Muista 1mm korkeus- tai sivusäädössä on paljon. Useimmissa jaloissa on sivusäätö ja lisäksi korkeussäätö sekä korkeussäädön säätöpaloja saatavana. Sakon aseissa on usein viettävä kisko, joten sivusuunta muuttuu myös etumaista jalkaa pituussuunnassa siirtämällä. Painavan tähtäin (n. 600g tai enemmän) ja kovan rekyylin ase vaatii aina tukevat teräsjalat. Etumaisen jalan renkaan alapalaan yksi (1) pieni tippa punaista 5min epoksiliimaa varmistaa, ettei painava tai ruttuinen tähtäin liiku pituussuunnassa eikä pyöri. Erikoisesti silloin, jos tähtäin on jo ollut kiinni jaloissa aiemmin ja painaumia rungossa. Alumiiniset jalat joustavat ja osumat vaeltavat. Jalan ja tähtäimen rungon väliin ei saa laittaa mitään elastista materiaalia kuten teippiä tai kumiliimaa. Pikaliimaa ei mihinkään tähtäimissä tai aseissa. Pikaliimalla liimattu ruuvi palaa usein kuin hitsattuna kiinni kierteistä, eikä niitä saa koskaan ehjänä auki sekä lurahtaa juoksevana toisaalle kuin on tarkoitus.

 


 

- Vältä aina säätöjen ääriasentoja. Mikäli korkeus- ja/tai sivusäätö on kierretty optisesta keskipisteestä tai säätövarojen keskivälistä yli 25% alkaa vastajousen voima kadota ja osumatarkkuus kärsiä.  Runko ja sisäputki ovat pyöreitä, joten säätövaratkin muuttuvat säädön ollessa ääriasennossa. Jos säätö pyöritetään ääriasentoon, menee suurennossäädön sisäputki linsseineen kiinni runkoputkeen ja vaarana on koko tähtäimen tuhoutuminen säädön seurauksena tai rekyylin voimasta.

 

 

- Kiinnitä kiikarin jalka tai jalat (varmistus lukitteella, kuten kynsilakalla ruuvien päät varmistaen. Ei kovaa punaista lukitetta, sinistä epoksia tai pikaliimaa mihinkään)

- Älä koskaan kiristä jalan renkaita liian tiukalle, ettei tähtäimen runko mene ruttuun ja lukitse sisäputkea liikkumattomaksi, jolloin sivu- ja korkeussäätö lakkaa toimimasta normaalisti.  Tuumaisen tai 25mm runkoputken ja rungon sisällä olevan sisäputken välissä ei ole montaa milliä tilaa rutistella. Se voi tuhota koko tähtäimen.

- Kiinnitä kiikaritähtäin jalkojen päälle pituussuunta, pysty- ja vaakataso huomioiden. Aseen etutukissa on usein vaakataso ja sen voi laittaa vaikka pöydän kulmalle sekä tähtäimen korkin päälle vesivaaka. Varo rutistamasta runkoa ruttuun. Kiskoon kiinnitysruuvien kiristysmomentti n. 3-6Nm ja renkaiden ruuvit n. 1-2Nm, valmistajan antaman asennusohjeen mukaan tähtäimen sekä jakojen osalta.

- Lukitse viimeiseksi takaosan hieman löysempään vain sormikireyteen (varmista kynsilakalla tai miedoimmalla lukitteella, ei pikaliimaa mihinkään kohtaan aseessa eikä tähtäimessä). Kiikaritähtäimen täyttyy päästä hieman elämään takaosasta pituussuunnassa ja kaikkia teippiviritelmiä tulee välttää, renkaan ja tähtäimen rungon välissä. Tarvittaessa jalan korotus vain alumiiniliuskoilla, esim. eines- tai grillausrasiasta tai alumiinitölkistä 1-5 kerrosta. Ilma-aseen jalkaa voi joutua työstämään, kun käyttömatka on lyhyt, jolloin tähtäin pitäisi saada jaloilla takaa ylemmäs ja edestä alemmas. Muista 1mm on paljon. 

 

- Kohdistus mieluiten ampumaradalla

- Maalitauluun 100m päässä esim. 1x1m, voi tehdä useita pieniä (10cmx10cm) maaliristejä n. 2cm leveällä tussilla

- Aseen alle mieluiten hiekkasäkki tukevaksi alustaksi

- Karkeakohdista piipun porausta pitkin katsoen keskelle jotain maaliristeistä ja tähtäimen karkeakohdistus jaloista mahdollisimman lähelle samaa pistettä ale 40x40cm alueelle 100m päässä. Tarvittaessa on syytä kääntyä asesepän puoleen jalkojen sovittamiseksi kokonaisuuteen. Varsinkin jos heittoa on jalkojen asennuksen jälkeen yli 50 cm. Joissakin kiikaritähtäimissä on säätötornien säätövaraa isolla suurennoksella jopa alle 25 cm suuntaansa keskipisteestä.

Uusien jalkojen mukana pitäisi tulla tai hankkia myös säätöpaloja mm. korkeuden säätöön. Vältä aina korkeus ja sivusäädön ääriasentoja, koska vastajousen voima ja toimivuus ovat parhaat säätöjen keskivälillä. Runko ja sisäputki linsseineen ovat pyöreitä, joten toinen säätövara pienenee, jos toinen on ääriasennossa. Joissakin tähtäimissä voi sivu- ja korkeussäädössä olla ns. rajoitin tappi, jonka takia ruuvi ei pyöri kuin max. yhden kierroksen. Silloin vääntönuppi ja/tai asteikko on avattava ja nostettava yli rajoittimen, jotta päästään toiselle kierrokselle. Kohdistuksen lopussa laita asteikko nollaan. Osassa tähtäimiä on nosta ja paina menetelmällä toimivia torneja. Esim. torni alhaalla voidaan säätää sivu ja korkeussäätöä. Jos nuppi nostetaan, pyörii vain asteikko, jolla nollataan kohdistus asteikolla ja painetaan sitten vääntönuppi alas 

- Valitse suurin suurennos ja tähtäimissä, joissa parallax matkan säätö, säädä matka oikeaksi (esim. 10, 25, 50, 100m)

- Säädä suurennos suurimmalla tähtäimen takaosasta silmän puoleinen okulaari, jotta ristikko näkyy terävänä kulloinkin vallitsevissa olosuhteissa omalle näkökyvylle. Jos ristikon keskipiste ei päätä heiluttaen sivu- ja korkeussuunnassa pysy samassa osumapisteessä, on parallax säätö eri matkalle tai esim. joku linssi irti. Parallax matkatarkennus voidaan säätää ja tarkentaa sekä linssit kiinnittää huollossa. Älä pyöritä korkkeja, kansia tai okulaarin lukitusta liian tiukalle vaan jätä ne sormikireyteen nahkean kumin tai o-renkaan varaan. Okulaaripää saa vaikka heilua 3mm, eikä se vaikuta osumiin, koska ehjän ja säädetyn tähtäimen ristikko pysyy kohteessaan, katsoi okulaariin mistä kohta tahansa. Kulunut keulan matkasäädön pienikin heilunta aiheuttaa suuria osumien heittoja. Liian tiukkaan väännetty paristokotelon kansi oikosulkee helposti pariston ja elektroniikan ja tuhoaa koko valosysteemin. Normaalisti kansi kiinni kahdella sormella nahkeaan o-renkaan vasteeseen ja siitä enintään ¼ osa kierrosta lisää.

- Jos tähtäimessä on kiinteästi säädetty matka (eli parallax) on tähtäimen käytettävyys varsin suppea. Esim. 10m matkalle säädetty tähtäin toimii vain n. 9-11m matkalla, 15m matkalle säädetty tähtäin toimii n. 10-20m matkalla ja 100m säädetty tähtäin n. 65-200 tai laadukkaimmat jopa 30-300m matkalla, ilman merkittävän suurta parallax virhettä (eli osumapisteen muutosta). Useimpien tähtäinten matka voidaan säätää huollossa. Joskus uudenkin tähtäimen matka voi olla väärin säädetty ja siksi osumissa on vaihtelua.  

 

- Kylmän ja kuuman piipun osumissa voi olla yllättävän suuri ero

- Auringon paiste ja lämpöväreily ympäristöstä ja piipusta aiheuttavat suuria ongelmia osumatarkkuuteen, pilvipouta ja alle +21 astetta tai varsinainen käyttö lämpötila on parempi kohdistuskeli

- Osumiin vaikuttaa aina keliolosuhteet, tuuli, silmälasit pitäisi olla parasta laatua ampujilla (moniteho tai yksiteho voi olla joillekin parempi tai kokeile ilman laseja), ikänäköä (okulaarin pyöritys ulospäin), likinäköä (okulaaria sisäänpäin), aseen, jalkojen, vaimentimen ja tähtäimen kunto vaikuttavat lopputulokseen. Valaistu puna- ja vihreäpiste tuottaa hankaluuksia näkökyvyn heiketessä. Näkyy useita pisteitä, tähtiä jne... Silloin kannattaa kysyä kaverilta näkeekö saman kuin itse.

 

- Laadukkaat samanlaiset panokset ovat tärkeässä roolissa osumien laadun varmistamiseksi.  Varmista, että jalat ovat oikean korkuiset ja tähtäin ei ota kiinni aseeseen. Vanhat ja pakkasessa sekä kosteassa olleet panokset eivät välttämättä tuota oikea lähtönopeutta. Monella on 2000-luvun alussa ostettuja panoksia, mutta ne alkavat olla jo yli 20v vanhoja.

Panoksen latauksella ja luodin painolla saadaan varsin isoja eroja osumiin. Esim. 100m matkalle kohdistettu ase miedolla metsästyslatauksella, voi tuottaa keskitason latauksella 8cm osumapisteen nousun ja kovin lataus jopa yli 16cm osumapisteen nousun, joita jotkut käyttävät hyväksi eri matkoille. Esim. miedoin sopii 100m, keskitason lataus 200m ja kovin lataus 300m. Myös ns. rata paukuilla on omat lentoratansa, jotka tulee testata ja verrata metsästyspanokseen. Äänenvaimennin voi aiheuttaa ison muutoksen osumiin ja esim. latauksen suurentaminen ei enää vaikuta lainkaan osumapisteen nousuun. 

 

 

 

- Älä unohda säätötornin suojakorkkeja, patteripesän korkkia ja muuta tärkeää kohdistuspaikalle (ne voivat olla tuotteen valmistuseräkohtaisia ja vaikea saada tilalle uusia tai toimitusaika on kuukausia)

- Säilytä kiikaritähtäin aina kuivassa paikassa varsinkin kesäaikaan lämmityskauden ulkopuolella. Älä kuivata koskaan kuumassa tai patterilla kostunutta kiikaritähtäintä, mieluiten huoltoon märkänä. Varo myös nuotion lämpöä tulipaikoilla. Liika lämpö sulattaa tähtäimen optisen rasvan öljyksi, joka roiskahtaa sitten käytössä linsseihin ja suojakaasu haihtuu myös lämmön vaikutuksesta. Säilytä tähtäin kuivassa, ei kuumassa. Kosteuden poistaja silica pussi, veneen tai asuntovaunun kosteudenpoistaja tai kissanhiekkaa tennissukassa, poistaa tehokkaasti ilman kosteutta, varsinkin kesäaikaan lämmityskauden ulkopuolella ja metallisesta asekaapista. Tähtäimen huolto on tärkeää. Jos metsästät paljon, aina kauden jälkeen ja kilpakäytössä 1-2 kertaa vuodessa lajien mukaan. Huollossa tähtäin kuivataan, puhdistetaan, säädetään, vaihdetaan viallisia osia, uusitaan optiset rasvat, testataan ja viimeiseksi laitetaan suojakaasut. Tähtäinten rakenteissa on eroja ja joissakin suojakaasu pysyy vain tunteja, päiviä tai viikkoja, koska esim. okulaaripäässä ei ole mitään tiivisteitä säätökierteiden lisäksi tai patterikotelo on täysin avoin tähtäimen sisään. Parhaissa on suojakaasulle yli/alipaine täyttöön erillinen portti, jolloin myös tiiviys on paljon parempi ja suojakaasu pysyy kuukausia. Pelkkä suojakaasu ei ole tähtäimen huurtumisen estävä vaan säännöllinen huolto ja oikea säilytys takaavat pitkän sekä ongelmattomamman käyttöiän. Suomen olosuhteen ovat erittäin haastavat ilman kosteuden, yli 80% , takia jopa kesällä lämmityskauden ulkopuolella sekä käyttöolosuhteissa välillä auringon paisteessa liian kuumaa ja välillä pakkasia. Alumiiniseokset, messinkin, teräs, muovi ja lasi yhdistettynä kovaan rekyyliin irrottelee osia laadukkaistakin tähtäimistä.

 

 

 

 

 

Alle kaksivuotta vanha tähtäin huoltamattomana ja itse lämmiteltynä (runko ja sisäputki pilalle ruostuneena ja hapettuneena sekä plexi ristikko pilalla, saatuaan nuotion lämpöä itse kuivauksesta). Mekaanisen laitteen kuvaruutuun ilmestyy roskaa rekyylistä ja osia irtoilee kaikista merkeistä. Huollossa huolletaan, korjataan, säädetään ja tarkastetaan   

 

- Noudata varovaisuutta ja huomioi muut

 

3. LCD NÄYTÖLLISET ETÄISYYSMITTARIT JA OHJELMOITINÄYTÖT

 

Golf etäisyysmittarit ja monet muut laitteet, joissa LCD näyttö, ovat toteutukseltaan matkapuhelimen kaltaisia äärimmäisen arkoja ilman kosteudelle, vedelle, lämmölle sekä pakkaselle. Useiden elektronisten laitteen käyttölämpötila ei saa alittaa -10 astetta, eikä ylittää +50 astetta eikä säilyttääkään alle -25 asteessa ja ilman kosteuden oltava aina alle 78%. Älä laita tällaista laitetta esim. lentokoneen lastiruumaan tai golf kierroksella wind stopper tai sadeasun taskuun, jossa se helposti hikoaa ja kostuu pilalle. Sisäpinnalle kondensoitunut yksi vesitippa pudotessaan piirikortille sopivan kohtaan tuhoa laitteen. Säilytä huolella vedeltä ja ilman kosteudelta suojattuna, silica pussi säilytyskotelossa kuivassa huoneen lämmössä. Joissakin tapauksissa mittausongelma saadaan korjattua säätämällä. Käytön jälkeen poista paristo sisätiloissa, jätä kansi auki ja laita paristo vain kuivassa sisätiloissa paikoilleen seuraavalla käyttökerralla. Huomioi pariston + ja – napaisuus, ne voivat olla päinvastoin Lithium ja Alkaali – paristoissa. Suositeltavaa on käyttää vain Lithium paristoja näissä laitteissa. Useimmiten nämä laitteet eivät ole korjattavissa elektroniikan osalta lainkaan. Kun LCD näytöstä katoaa osia näytöstä, pitäisi olla kokonaan uusi näyttö, joita ei ole yleensä saatavilla. LCD näyttö on myös herkkä kolhuille, eli hajoaa pienestä painaumasta ja yleensä musta väri valahtaa näyttöön. Joten tapauskohtaisesti testataan ja katsotaan onko korjattavissa vai ei.  

 

 

 

 

 

© FINALPOINT KY, MÄNNISTÖNKATU 16 B 18, 70500 KUOPIO

puh. 040-5123141 (+358-40-5123141)

jari.pulkkinen@finalpoint.fi

www.finalpoint.fi