Finalpoint - Optiikkahuolto tuotteet ja palvelut

 

 

FINALPOINT – OPTIIKKAHUOLTO – HYVIIN NÄKYMIIN

Männistönkatu 16 B 18, 70500 Kuopio, p. 040-5123141, jari.pulkkinen@finalpoint.fi

 

ETUSIVU   OHJEITA     YHTEYSTIEDOT

 

 

TUOTTEET JA PALVELUT

 

Perushuollon hinta (kuivaus, puhdistus, optinen rasva, säädöt, ristikon keskitys ja parallax, kalibrointi sekä typetys)  prisma katselukiikareihin n. 60-120e ja tähtäimiin sekä kaukoputkiin n. 80-160e sis.alv. Pelkkä parallax matkasäätö säätö ilma-aseen tähtäimeen tehtaan säätämästä 36eur. Edullinen muovinen GAMO LC 4x32 tähtäintä ei ole säädettävissä tehtaan asetuksista lainkaan valmistustekniikasta johtuen. Lisäksi tulevat toimituskulut toistaiseksi 1.6.2020 alkaen matkahuollon tavallinen lunastuspaketti yhden tähtäimen laatikkokoko alle 2kg n. 15x15x50 11,90e sis. alv., painavampi  2-4kg paketti 15,90 tai matkahuollon varovasti pakettina alle 2kg 16,90e sis.alv. Mahdolliset isommat korjaukset, muutokset, varaosat sekä muut työt sovitaan ja laskutetaan erikseen tapauskohtaisesti.  Tuntityöt, tarkastus ja testaus 36e/h + mahdolliset matkakulut 0,42e / km sis. alv. Varaosia emme toimita lainkaan vaan tuotteet asennetaan ja sovitetaan huollossa.

 

ENNAKKOPISTERISTIKOT JA RISTIKON VAIHDOT SEKÄ KALIBROINNIT

 

Finalpoint Ky valmistaa kilpa, metsästys ja harrastekäyttöön hiusristikoita keskipisteellä sekä ennakkopisteillä 1-6Dot tai pelkkiä hiusristikoita. Suosituimmat ovat 1DOT ja 3DOT. Lajeja, tyylejä ja toiveita on runsaasti ja paras luottaa vain omaan tarpeeseen ja testata. Pisteiden koko ja sijainti sovitaan asiakkaan tarpeiden pohjalta käyttömatka, lähtönopeus, suurennos, ennakko ja pisteen peittokoko huomioiden. Keski- ja ennakkopisteiden välin säätö suurennossäädöllä. Yleisin on 3 DOT, jossa pieni keskipiste peittoalue n. 1,5-2mm 10m /1,5-2cm 100m ja ennakkopisteet sivuilla keskipisteestä n. 23-26mm 10m / 23-26cm 100m keskipisteestä ja peitto n. 3-4mm 10m / 3-4cm 100m suurennoksella 8-12.  Eli kun etupiste on parran kolossa 10m ilmahirvessä on ristikon keskipiste useimmilla n. 2-3 numeron rajalla, kun aseen lähtönopeus n. 178m/s. Tähtäinkohtainen keskipisteen ja ennakkopisteen väli muuttuu suurennosta muuttamalla. Ilmahirvessä etumaisella ennakkopisteellä partaan, parrankoloon tai etupuolelle partaa.

 

 

Samalla ristikolla 100m hirvessä taas takimmainen ennakkopiste partaan, parran koloon tai etupuolelle partaa, kunkin tyylin ja suurennoksen mukaan lähtönopeudella n. 830-850m/s. Jotkut taas havittelevat sieraimeen tähtäämistä, jolloin ennakkopisteet ovat varsin leveällä ja myös korkeusero keskipisteeseen n. 21mm tai 21cm on otettava huomioon ja sekin muuttuu suurennossäädöllä. Suuri suurennos pienentää kuva aluetta, toimivin alue n. 7-12. Ota huomioon, että ennakon säätö muuttuu päinvastoin ammuttaessa etupisteellä tai takapisteellä. Esim. Bushnell Banner 6-18x50 suurennoksen 8 keski ja ennakkopisteen väli 23mm on suurennoksella 6 n. 30mm ja suurennoksella 12 n. 16mm. Hirvenhiihdossa ja muissa erikoislajeissa voi matka olla esim. 75m tai 50m, jolloin testattava omalla tyylillä, aseella, panoksilla montako senttiä on ennakko- ja keskipisteen väli sekä mihin tähtää, jotta keskipiste on sitten oikealla kohdalla. Testauksen voi suorittaa esim. sivusiirtoa siirtämällä, kunnes ennakko löytyy. Muista myös merkitä tarkasti mikä suurennos oli käytössä.

 

Suosituimmat tähtäimet ennakkopisteristikolle ovat nykyisin Bushnell Prime ja Banner 6-18x50, 3-9x40, 4-12x40 ,  6-24x40, Bushnell ELITE 4,5-30x50, Walther, Geco ja Bauer mallit valolla sekä Leupold Vari-X-I ja III 4-12x40, 6.5-20x40, 6,5-20x50, 6-22x50 mallit. Soveltuvia löytyy myös Shirstone, Sightron, Hawke malleista. Mallit muuttuvat tuotantoerien mukaan, joten etukäteen ei aina voi tietää voiko ristikkoa vaihtaa tai tehdä ennakkopisteristikon. Yleensä soveltuvia ennakkopistetähtäimiä ovat tähtäimet, joiden ristikko sijaitsee ns. kakkostasossa silmän pään okulaarin päässä suurennossäädön sisäputkea kuten Meopta Artemis 3000 4-12x40. Valollisiin tähtäimiin tehdään pisteet, jotka näkyvät valon värisinä. Käyttö pääasiassa kilpakäyttö ja hämäräolosuhteet. Kaikkiin tähtäimiin ei hiusristikkoa tai ennakkopisteristikkoa tai toisenlaista ristikkoa ole mahdollista vaihtaa tai se ei ole teknisesti järkevää. Kuten monessa Keski-Eurooppalaisessa tähtäimessä, jossa ristikko sijaitsee sisäputken etuosassa sivu- ja korkeussäädön alla, on ristikko usein osa sisäputkirakennetta, josta sivu- ja korkeussäätö siirtävät sisäputkea.  Näihin on useimmiten saatavilla tiettyjä perusristikoita. Kun ristikko on ns. ykköstasolla sivu- ja korkeussäätötornien alla, ennakkopisteristikkoa ei voida laittaa lainkaan, koska ennakon säätö ei toimi näissä suurennossäädöllä. Suurennossäätö säätää koko kuvasuhdetta ja ristikon peittoalue pysyy vakiona. Näitä ovat monet Keski-Eurooppalaiset, Itä- ja Länsi-Saksalaiset (esim. Swarovski, Zeiss, Docter, suurin osa Meopta malleista, jne…). Myös valo täytyy selvittää tapauskohtaisesti. Kilpakäytössä on yleistynyt 17HMR ja pienoiskivärien käyttö, joten erilaisia ennakkopistetähtäimiä tehdään monenlaisia. Kasa-ammuntaan tehdään yleensä vain hiusristikko ilman keskipistettä tai ennakkopisteitä.

 

Ennakkopisteristikon hinta asennettuna alkaen 160e sis.alv. ja tehdasristikon hinta esim. mx ristikko asennettuna alkaen 160e sis.alv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FINALBOX SÄÄDETTÄVÄT TOLPPALAATIKOT

 

HUOM ! Tällä hetkellä Finalbox laatikoita ei valmisteta lainkaan, materiaali ja työstöpalvelujen ongelmien takia. Viimeiset laatikot tehty toistaiseksi 2020 alkuvuodesta. Huollamme ja korjaamme kuitenkin normaalisti tolppalaatikoita ja tähtäimiä, kuten Premier, VK, Finalbox, venäläiset, jne

FinalBox säädettävät ennakkotolppalaatikot toteutetaan vain tapauskohtaisesti.  Valmistusta tehdään yleensä vain keväisin helmikuusta-kesäkuuhun. Tähtäimistä parhaiten soveltuvat tolppalaatikon toteutukseen mm. Bushnell Prime ja Banner 6-18x50, 3-9x40, 4-12x40  ja 6-24x40 mallit ja Tasco  6-24x40 sekä vanhemmat Leupold mallit.

Finalbox tolppalaatikoita käytetään pääasiassa kilpailukäytössä esim. 100m hirvi, 10m ilmahirvi, pikkuhirvi, villikarju jne... lajeissa. Säädettävien tolppien lisäksi käytetään yleensä 1Dot keskipistehiusristikkoa, jota säädetään tähtäimen omista korkeus- ja sivusäädöistä. Lisäksi ennakko muuttuu myös suurennossäädöstä, joten vaatii harjaantumista pelata tähtäimen omien säätöjen, tolppien säätöjen ja suurennossäädön kanssa, kaikki vaikuttavat ennakkoon. Kaikkiin tähtäimiin ei ole mahdollista toteuttaa säädettävää tolppalaatikkoa ja hiusristikkoa. Suurennussäädön rakenne, ristikon sijainti ja tyyppi, okulaari sekä valoyksikön rakenne voivat estää

säätölaatikon rakentamisen. Tähtäin myös joudutaan työstämään, joten tuotetta aina ole mahdollista palauttaa perustähtäimeksi, eikä valmistajan takuu välttämättä ole enää voimassa. Kyseessä on siis puhtaasti kilpa-/harrastekäyttöön asiakkaan pyynnöstä muunneltu ja suunniteltu erikoislaite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© FINALPOINT KY, MÄNNISTÖNKATU 16 B 18, 70500 KUOPIO

puh. 040-5123141 (+358-40-5123141)

jari.pulkkinen@finalpoint.fi

www.finalpoint.fi